ÇOK TEHLİKELİ ; Eğer Karpuzun İçinde Bunu Görürseniz Sakın Yemeyin !

Your Ads Here

Yaz sofralarının baş tacı olan karpuzdan vazgeçmek mümkün değil. Hal böyle olunca yapılacak en iyi şey karpuz konusunda olabildiğince bilinçlenmek. Bu yöntemler sayesinde, seçtiğiniz karpuzun ne kadar doğal olduğunu anlamak çok kolay.
Satın aldığınız karpuzu kestiğiniz de içi boşluk boşluk ve kesik kesikse sakın yemeyin atın. Eğer karpuzu kestiğinizde bu durum ile karşılaşırsanız karpuza daha hızlı şekilde büyümesi için Florchlorfenuron kimyasal maddesi kullanılmış olabilir. İddialara göre, karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi.
Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor. Forchlorfenuron, ABD gibi bazı ülkelerde kullanımı resmi dairelerce onaylanmış, birkaç hormon maddesinden birisi. Ancak bu kimyasalın sanıldığı kadar masum olmadığını söyleyenler de var.
Bazı sağlıkçılar ve çevreciler, bu kimyasalın vücuda girmesi sonucunda kanseri tetikleyebileceğini söylemekte. Oysa ABD Gıda Dairesi bunun aksini iddia ederek, yapılan çalışmalarda insanlar ve hayvanlar üzerinde herhangi bir yan etki görülmediğini belirtiyor.Bizi kararsız bırakan hormonun tek zararı kanser değil. Resmi makamların güvenli raporlarına rağmen sivil kuruluşların iddiaları devam ediyor. İddialara göre, forchlorfenuron isimli büyüme hormonu kanseri tetiklemesinin yanı sıra bir nörotoksin olarak da tehlike arz ediyor. 
Yani beyin sağlığı açısından son derece zararlı. Tehlike uyarılarını ciddiye alanların yapabilecekleri tek şey bu kimyasalın kullanıldığı ürünleri ayırt edebilmek. Çünkü resmi raporlara göre sağlıklı olan forchlorfenuron hormonunun kısa vadede yasaklanması zor.Forchlorfenuron hormonunu tespit etmenin birkaç yolu var. Bu yöntemler, konu üzerine kafa yoran hormon karşıtı aktivistler tarafından ortaya konmuş. Hormon karşıtlarının dikkat çektiği en önemli belirti meyvenin yapısında meydana gelen çatlaklar. Forchlorfenuron büyümeyi hızlandırdığı için, hızlandırılmış büyüme sonrasında bu çatlaklar belirgin olarak görülüyor. Yani karpuzun içi boşluk boşluk ve kesik kesikse biliniz ki kimyasal kullanılmıştır.  Bu kimyasallar büyük oranda sağlığınızı tehlikeye sokabilirler.Bunun için mutlaka karpuz aldığınızda dikkatli olun. Konuyu arkadaşlarınızla paylaşıp onların da öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
Mükemmel Karpuzu Seçmenin En Basit Yolu sizce ne olabilir ? Meyveniz olgun ve parlak görünecek ama Forchlorfenuron kullanılan meyveler doğalları gibi, hatta bazen doğallarından daha fazla canlı ve olgun görünebilir. Bu görüntü albesini yüksek ürünlere sebebiyet verse de, iş tat konusuna gelince durum değişiyor. Canlı ve olgun görünen karpuz, ısırdığınızda yavan bir tat veriyorsa, maalesef forchlorfenuron veya benzeri bir hormona maruz kalmış olabilir. Çünkü zamanından önce olgunlaşan meyve, kendi aromasını geliştiremeden hasat ediliyor. Kullanılan hormon karpuzu zamanından önce olgunlaştırdığı için bu durum meyvedeki su oranını da etkiliyor.
Meyve, olması gerektiği zamandan önce olgunlaştığı için bünyesinde yeteri kadar sıvı barındıramıyor. Parlak kabuğun altındaki kırmızı renge de dikkat etmelisiniz. Forchlorfenuron hormonu meyveyi o kadar çabuk olgunlaştırıyor ki, karpuzun sevdiğimiz kırmızı rengi tam olarak oluşamıyor. Canlı ve parlak görünen kabuğun altından çıkan bu beyaza çalan kırmızı maalesef büyüme hormonunun belirtilerinden. Hormonun sonucu olarak vaktinden önce olgunlaşan karpuzun çekirdekleri alışık olduğumuz siyah renkten çok uzak. Hormonlu karpuzlarda, siyah ve kalın çekirdekler yerine beyaz ve ince çekirdekler görülüyor. Ancak bu beyaz çekirdek tüyosu sadece normal karpuz için geçerli. Bunu beyaz çekirdekli karpuz cinsiyle karıştırmayın. ABD ve Çin bu hormonun kullanımında başı çeken ülkeler. Sağlık riski almak istemeyenlerin ithal besinlerden uzak durmasında fayda var.
Uzmanlar, koyu yeşil renkte, güneş yanığı olmayan vurulduğunda tok ses çıkaran karpuzun alınmasını öneriyor. Ayrıca, tırnakla hafifçe kabuğu kazındığında yeşil kısmı kolayca çıkan, şekli simetrik olan karpuzlar olgunlaşmış olarak kabul edilirken, toprakla teması bulunan kısmının renginin ise açık sarı olmasına dikkat edilmesi öneriliyor .Tezgahtan ”kesmece” karpuz alınacaksa, içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de küçük ve koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edilmesi isteniyor. Sağlıklı ve hormonsuz karpuz yavaş yavaş tükense de ülkemşzde hala iyi karpuzlar var. Umarız ki bu iyi karpuzlar size denk gelir.
Şimdiden Herkese Afiyet Olsun..
kaynak: 1
Your Ads Here

Your Ads Here

Your Ads Here

Your Ads Here

Newer Posts Newer Posts Older Posts Older Posts

Daha Maraqlı

Your Ads Here

Şərhlər yüklənir ......