Bu Kadarda Olmaz Dedirtti – Suudi Arabistan Hakkındaki En İlginç Bilgiler

Your Ads Here

Resmi adıyla Suudi Arabistan Krallığı, Arap Yarımadası’nın en büyük ülkesi konumundadır. Krallıkla yönetilen bu ülkenin yönetimi en sert haliyle şeriat kurallarını benimsemektedir. İslam dininin doğduğu yer olarak bilinen Suudi Arabistan aynı zamanda İslam dünyasının en önemli iki şehri olan Mekke ve Medine şehirlerini de sınırları içinde bulundurmaktadır. Ekonomisinin büyük bölümünü dini turizm ve petrol rezervlerine borçlu olan Suudi Arabistan’da ham petrol ve petrol ürünleri, devlet gelirlerinin yüzde 90’ını oluşturmaktadır. Fakat müslümanlığın doğduğu topraklar olarak bilinen Suudi Arabistan dünya gündemine sadece lüks, zengin yaşamları  veya kadınlara uygulanan kabullenilemez yasakları ile gelmektedir. Yıllardır büyük lüks yaşayan kralların ve şeyhlerin hüküm ve sefa sürdüğü ülkede, bir çok insan düşük ücretlere çalışıp, yoksul hayatlar yaşamaktadırlar. Lakin geçtiğimiz yıllarda Veliaht Prensi Bin Selman’ın 2030 planı için gerçeklerştirmeye başladığı reformlar sayesinde ülkede iyileşmeler yaşanmaya başlamıştır. Özellikle kadınlara tanınan yeni haklar tüm dünya tarafından sevinçle karşılanmışlar. Ancak bu yeni hakların dışında kadınlara uygulanan bir çok yasak günümüzde devam etmektedir. Biz de bu videomuzda Suudi Arabistan kadınları hakkındaki en gizli gerçekleri derledik. Hazırsanız kıyafetten, evliliğe suudi kadınlar hakkındaki gerçeklere birlikte bakalım.

Zenginlik:


Suudi Arabistan'daki kadınlar, Suudi Krallığının büyük bir bölümünü elinde tutmaktadırlar. 2002 yılında, 185 milyar dolarlık nakit depozitonun Suudi kadınlara ait olduğu ve krallığın özel servetinin yüzde 40'ının kadınların elinde olduğu tahmin edilmektedir.

İş Dünyası:

 Krallığın vesayet yasaları, kadınların kendi işlerini kurmalarını her zaman kolaştırmıyor olsa da, kadın girişimciler bu günlerde suudi arabistanda gözle görülür şekilde yükselişe geçmişlerdir. Özellikle 2007 yılında 19 yaşındaki suudi bir kadın tarafındn kurulan Rumman adlı medya şirketi ülkenin en çok büyüyen şirketlerinin başında yer almaktadır. Ülkede kadının ekonomideki yerini alması için atılan en önemli adımların başında ise Suudi Arabistanlı kadınların, artık erkeklerin iznini almadan kendi işlerini kurabilme hakkının verilmesi ile gelmiştir. Bunun yanı sıra Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı da kadınların çalışma hayatına atılmasına teşvik anlamında, çalışan kadınların ulaşım ücretinin yüzde 80'ini üstleneceğini açıklamıştır.

Reformlar:

 2018 yılında dünya kadınlar günü olan 8 mart'ta kadınların için ülke tarihinin en büyük reform paketlerinden bir tanesi kabul edilmiştir. Bu yasanının en büyük getirisi ise kadınların araba kullanmasına izin veren yasa olmuştur. Kadınlara on yıllardır uygulanan araç kullanma yasağının kalkması sayesinde, Suudi kadınlar, geçtiğimiz haziran ayından itibaren ehliyet alma ve araç kullanma fırsatı bulmuşlar. 1990 yılından itibaren kadınların kaldırılması için büyük çaba sarf ettiği bu yasak için 2014 ve 2015 yılında pek çok kampanya düzenlenmiştir. Dünyada kadınların araç kullanmasının yasak olduğu tek ülke olan Suudi Arabistan'a, Üst Düzey Alimler Kurulu tarafından '' Kadınların araç kullanması haramdır'' şeklinde berilen fetvadan dolayı yasal değişiklik yapılamıyordu. Bu yasanın yanı sıra uzun yıllar kadınları seçme ve seçilme hakkından mahrum bırakan dünyadaki tek ülke konumunda olan Suudi Arabistan'da 2011 yılında yapılan değişiklik ile kadınlar, 2015 seçimlerine katılmaya hak kazanmış, kısmen seçme ve seçilme hakkı elde etmişlerdir.

Evlilik:

Suudi Arabistan'daki evlilikler, en çok tartışılan konullardan bir tanesidir. Suudi Kadınların ergenlik çağına gelmeden, küçük yaşlarda evlenmek zorunda bırakılması tüm dünya tarafından tepki ile karşılanmaktadır. Genç yaşta evlenen bu kadınların bir çoğu eğitimden feragat etmek zorunda kalırlar. Daha kötüsü ise erken yaşta evlenen bu kadınların, çocuk denilecek bir yaşta hamile kalmaları ve bunun sonucunda ölüme varan sağlık sorunları yaşamalarınıdır.

Haremlik-Selamlık:

  Suudi arabistanda haremlik ve selamlık kuralı kültürün en önemli parçalarından bir tanesidir. Bu kuralın esas amacı ise kadınların tanımadığı erkeklerle iletişim kurmasını engellemektir. Bunun için, otobüs, restoran gibi kamu alanlarında kadınlar ve erkekler ayrı yerlerde oturmak zorundadır.Özellikle restoranlarda aileler, bekarlar ve evlenmemiş kadınlar için ayrı bölümler bulunmaktadır. Bu kabul edilemez kurallar hastanelerde ve bankarlarda da aynı şekilde devam etmektedir.

Kadın Hakları:

Son yıllarda, sanat, aktivizim ve sosyal medya kampanyaları sayesinde, Suudi kadınlar yasal haklarının iyileştirmeleri konusnda çağrılar yapmışlardır. Ülkede yeni reformlar yapılmasını isteyen kadınlar bunları bir çok alanda daha sesli bir biçimde dile getirmeye başlamışlar. Özellikle geçitiğimiz yıllarda yayınlanan '' Hwages'' adlı krallığın muhafazakar kurallarını eleştirmek yapılmış bir video 25 milyon kişi tarafından görüntülenmiş. Bunun yanı sıra Suudi Kadınlar kendilerini sürekli kurban olarak gösteren batı medyasını da eleştirmeye başlamıştır. Avrupa ülkelerinde yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen bu kadınlar, kendi direnişlerinin görmezden gelindiğini belirtmişlerdir. Avrupa ülkelerinde, Suudi kadınlar bu yasaları sanki severek uyguluyorlarmış gibi gösterilirken aslında bu ülkedeki kadınlar özgürlüklerine ulaşmak için büyük mücadeleler vermektedirler.  Sonucunda ölüm cezlarının olduğu kurallara karşı çıkarak büyük bir krallığın yasalarını değiştirmek hiç de göründüğü kadar kolay değildir.

Seyehat yasağı:

 Suudi Arabistan'da yazılı bir yasa olmamasına rağmen kadınlara verilmeyen sosyal hakların başında ise seyehat etme hakkı yer almaktadır. Suudi kadınlarıni yanlarında bir ekek olmaksızın tek başlarına seyehat etmelerine izin verilmemektedir. Ancak geçtiğimiz günlerde yerel basında, Suudi Arabistan'da artık 25 yaş üstü kadınların kendi başlarına seyehat edebileceğine yönelik karar alındığı yönünde haberler çıkmıştı. Fakat krallık tarafından bu haberle ilgili kesin bir açıklama yapılmamaıştır.

Kadınlar ve Spor:

Suudi Arabistan'da kadınlara yönelik yapılan yeniliklerden bir tanesi de futbol maçlarını izlenmek için stadyumlara giriş izni olmuş. Suudi Kadınların 2018 yılı itibariyle ülkedeki 3 stada girebileceği açıklanmıştır. Suudi Arabistan Spor İdaresi Başkanı Turki bin Abdulmuhsin tarafından yapılan çaıklamada, Riyad, Cidde ve Demmam'daki 3 stadın ailelerin girişine açıldığı belirtilmiştir.

Toplu Taşıma:

 Her ne kadar son reformlardan sonra kadınların araba kullanmalarına izin verilmiş olsa da suudi kadınların toplu taşımaları kullanmaları yasaklanmıştır. Birçok kadının tepkisini çeken bu yasak değiştirilmeye çalışılsa da, otobüs şirketleri bu durumun haram olduğunu düşünerek, bu hakkı reddetmişlerdir. Bu yüzden bu ülkedeki kadınlar 2019 yılında hala otobüs ve tren gibi ulaşım araçlarından yanlarında bir erkek olmadan faydalanamamaktadırlar.

Boşanma:

Ülkedeki kadınlar için yapılan reformların en sonuncusu ise bu yıl ocak ayında yürürlüğe girmiştir. Suudi Arabistan'daki kadınların boşanma ve evlenme konularında haklarının çok kısıtlı olduğu bilinen bir gerçektir. Bu hakları giderek yükseltmeyi amaçlayan reformist lider Bin Selman, boşanma ile ilgili önemli bir karar vermiş. Bu yasadan önce Suudi Arabistan'da hakkında boşanma davası açılan kadınlar, bununla ilgili hiç bir bilgi alamıyorlarmış. Daha doğru ifade ile eşinden boşanmak isteyen bir erkek, kadının bundan hiç bir haberi olmadan eşinden boşanabiliyormuş. Ancak bu reform sonucunda boşanma davası açılan kadınlar artık kısa mesaj yoluyla bilgi alabileceklerdir.
Suudi Arabistan Adalat Bakanlığı, boşanma davası açılan kadınları sürecin hemen başında bilgilendireceklerini duyurmış. Bu yasadan sonra kısa mesaj atılacak kadınlara, davanın açıldığı mahkeme ve sunulan belgeler hakkında bilgi verileceği belirtilmiştir. Bu uygulamayla beraber kadınların nafaka haklarının korunacağı ve banka hesaplarının da kocalar tarafından kullanılamayacağı belirtilmiştir.  Yeni uygulamanın Veliaht Prens Muhammed Bin Salman'ın ekonomik ve sosyal reformları kapsayan 2030 vizyon planı dahilinde uygulandığı da krallık tarafından belirtilmiştir.

Politika:

 Suudi Arabistan'da 2013 yılından itibaren 150 şura konseyi üyesinin yüzde 20'si kadınlardan oluşmaktadır. 150 üyeden 30'unun kadın olduğu bu konseydeki kadın sayısı Amerika Birleşik Devletleri dahil bir çok ülkeye göre daha fazladır. Her ne kadar bu kadın üyeler halk tarafından seçilmeyip, kral tarafından atansalarda bu sayının çokluğu, ülkenin bazı konularda ilerlediğini bizlere göstermektedir. Günümüzde, demokratik olarak seçilen Amerika Kongresinin sadece yüzde 19,4 kadınlardan oluşurken, bu sayının kadın hakları ihlallerinin yaşandığı Suudi Arabistan'da daha fazla olması büyük bir yankı uyandırıştır.

Eğitim:

 Suudi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından  2015 yılıbnda yayınlanan istatiklere göre, Suudi Arabistan'da lisans derecesi alan üniversite öğrencilerinin yaklaşık olarak yüzde 52'si kadınlardan oluşmaktadır. Bunun yanı sıra binlerce suudi kadın dünyanın 50'den fazla ülkesinde lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam etemektedirler.

Kıyafet:

 Suudi Kadınların sokaklarda gezerken tüm bedenlerini kapatmaları zorunludur. Bu ülkedeki kadınların sadece yüzlerinin belli bölümlerini ve ellerini açık bırakmalarına izin verilmiştir. Sadece siyah giymeleri zorunlu kılınan kadınların, giyebildikleri tek şey genelde kara çarşaftır. Giydikleri kıyafetlerin kalın kumaşlardan yapılmasıi vücut hatlarını göstermemesi ve bol olması krallık tarafından kararlaştırılmıştır. Özellikle bazı bölgelerde bu kuralların daha da sıkılıştırıldığına şahit olmak mümkündür. Tüm bu kurallar geçmişten günümüze uygulanırken geçtiğimiz günlerde Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın yaptığı açıklama ülkede büyük bir yankı uyandırmıştır. Amerika ziyareti sırasında açıklama yapan veliaht kral, ülkede kadınları '' saygılı ve eddepli'' giyinmeleri durumunda siyah çarşaf ve başötüsü giymemeyi tercih edebileceklerini açıklamıştır. Son dönemlerde yaptığı reformlarla dünya politikasında dikkat çeken Bin Salman, aynı açıklamalarında daha sonra '' ''Şeriat kanunları gayet açık. Kadınlar da erkekler gibi uygun ve saygılı giyinmeliler. Bu özel olarak siyah bir çarşaf giyilmesi ve siyah başörtüsü takılması anlamına gelmiyor. Ne tip uygun ve saygılı kıyafet giyecekleri kararı tamamen kadınlara bırakılmış. '' açıklamasını yapmıştır.
Bu açıklamalardan sonra Suudi Arabistan'da  kadınların giyimine yönelik yeni bir düzenlemeye gidileceği ise henüz bilinmiyor. Zira ülkede kadınların giyimlerine yönelik yazılı bir yasa olmasa da, krallık tarafından atanan polisler ve hakimler, kadınların çarşaf ve peçe kullanmasını gerekli kılan katı bir kıyafet uygulamasını zorunlu tutuyorlar.
Bu açıklama, Suudi kadınlar tarafından sevinçle karşılansa da kadınlar yaşadıkları korkudan dolayı hala çarşaflarından kurtulmuş değiller. Fakat bazı rahat bölgelerde renkli çarşaf veya uzun etek giyen kadınlarla karşılaşıldığı geçtiğimiz günlerde gündeme gelmiştir.
 Peki sizce bir çok reforma imza atan Suudi Arabistan gelecekte nasıl bir ülke olacak? Şu an koyu şeriat kurallarının yaşandığı ülke reformcu veliaht prensin reformları sayesinde bu duruma gelebilir mi? Gelecekte Suudi Arabistan sokakların bu kıyafetleri giyen kadınlarla karşılaşabilir miyiz? Yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın.
kaynak: 1
Your Ads Here

Your Ads Here

Your Ads Here

Your Ads Here

Newer Posts Newer Posts Older Posts Older Posts

Daha Maraqlı

Your Ads Here

Şərhlər yüklənir ......